Vinul
este ”singura ființă în stare lichidă,pentru că se bucură de aproape toate atributele ființei
vii: se naște, trăiește și moare. E drept că nu se reproduce(și e păcat)…” Păstorel
Teodoreanu-Secretul Cotnarului, Vremea 1943.
Păstorel avea
perfectă dreptate,de-a lungul timpului vinul se dezvoltă,ajunge la maximul de
maturitate ca apoi caracteristicile lui să se piardă.
Cea mai veche sticlă de vin datează din aproximativ 325AD și a fost găsită în 1867 în timpul săpăturilor pentru construirea unei case în orasul Speyer din Germania.
Amfora din sticlă galben verzuie
are mânerele în formă de delfini, este singura sticlă din multele găsite a
cărei conținut sa conservat. Lichidul are mult sediment,cam o treime din
continut este un amestec gros, încețoșat. După studii sa stabilit ca acest
lichid ar fi ulei de măsline folosit pentru a pluti și a feri vinul de oxidare.
O metodă de conservare destul de neobișnuită pentru acea vreme.
La vinurile tinere vorbim de aromă,de prospețime pe când la vinurile vechi(matur)
vorbim despre buchet.
Odată cu învechirea vinului
culoarea lui se modifică.La vinurile albe culoarea evoluează de la galben
verzui spre galben pai ca la maturitate să ajungă până la culoarea
chihlimbarului.
La vinurile roșii culoarea
trece de la roșu intens cu nuanțe violacee la roșiatic. Dacă la vinurile albe
culoarea se închide de-a lungul trecerii timpului,la vinurile roșii procesul
este invers.
Este vinul vechi un vin băubil? O
întrebare des întâlnită. În ultimii ani este o modă să oferi cadou un vin vechi
scump. Dar oare ce plătești? Licoarea din sticlă sau brandul? Se spune că
vinurile românești pot fi consumate până la vârsta de 15 ani iar cele
franțuzești până în 25 de ani. După această vârstă vinurile își pierd
calitățile,de fapt începe declinul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu