marți, 11 aprilie 2017

Vinul și sărbătorile pascale

Au mai ramas cîteva zile până la sărbătorile pascale iar gospodinele au încet deja ritualul pregătirii bunătăților specifice masei tradiționale.
Masa tradițională de Paști cuprinde preparate din carne de miel:drob,ciorbă,friptură.Alături de care servim cozonac,pasca cu brânză și ouă roșii.
Regula asocierii vinului cu mâncarea spune că atunci când avem mâncăruri grele vinurile asociate trebuie sa fie cât mai seci. Pentru masa de Paști vinul roșu este vedeta. În recomandările clasice o să găsiți ca recomandări vinuri precum: Cabernet Sauvignon,Merlot și Pinot Noir. Tendința consumatorului din ultimii ani este de a consuma vinuri roșii tinere,ușoare,proaspete precum Feteasca Neagră și Băbeasca Neagră soi autentic românești.
Dacă mergeti pe varianta tradițională de meniu pascal compus din carne de miel vă recomand asocierea cu vinul pelin.
Vinul pelin este o băutură tradițională românească,face parte din categoria vinurilor aromatizate.
Vinul pelin este realizat fie prin fermentarea mustului în prezența pelinului sau alte plante și fructe sau prin adaugarea în vin a pelinului și alte plante.
Nu se cunoaște foarte bine istoricul acestor vinuri dar erau realizate încă din antichitate. Hipocrate prepara un vin cu o infuzie de pelin și de frăsinel pe care îl folosea în tratarea diferitelor afecțiuni(bun digestiv,afectiuni ale stomacului,rinichi,ficat,curăță organismul de toxine).
Vinul pelin se găsește în trei variante: alb,roze și roșu. Vinul pelin alb poate fi folosit atât ca aperitiv cât și pe parcursul mesei. Varianta roșie sustine foarte bine friptura de miel iar cel roze poate fi băut în orice moment al mesei.
Vinul pelin chiar dacă este cunoscut ca un vin al primăverii(pelinul se recolteză în mai) se poate consuma și vara răcit bine.
O să vă prezint succint căteva vinuri pelin realizate la noi.
Vinul pelin de Urlați prezent pe piață în cele trei variante: alb,roze și roșu.
Pelinul alb de Urlați este un cupaj de două vinuri albe: Fetească Albă cu Sauvignon Blanc. Cupajul stă la macerat trei-patru săptămâni cu mixul de plante și fructe: pelin, flori de soc, flori de salcâm, flori de tei, coada șoricelului, mere pădurețe și pere pădurețe, gutui.

Pelinul roșu de Urlați un cupaj realizat din două vinuri: Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon. Macerarea are loc o lună de zile cu mixul de plante și fructe: pelin, flori de soc, flori de salcâm, flori de tei, coada șoricelului, măceșe, păducele si porumbele.

Pelinul roze de Urlați este realizat din cupajarea Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon. Cupajul stă la macerat trei-patru luni împreună cu mixul de ierburi si fructe: pelin, flori de soc, flori de salcâm, flori de tei, coada șoricelului, măceșe, păducele si porumbele și coji de citrice. 

Vinul pelin de Nomibo- Kogaionon este un must de struguri de Merlot fermentat împreună cu 9 plante medicinale,din flora spontană din Dealu Mare.
Este aromatic,deosebit de intrigant,cuprinde note vegetale-leguminoase,fructe negre:mure,prune uscate,vișine,trufe.

Vă urez tuturor sărbători cu bine și vinuri bune la masă.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu