Cu totii ne-am
delectat la diferite ocazii cu licoarea magica si ne-a gadilat papilele
gustative cu bulele ei, dar cati dintre noi ne-am gandit vreodata cine a fost
in spatele producerii si perfectionarii acestei licori.
Asa ca, astazi
vreau sa va povestesc despre viata omului din spatele unui nume de succes, Dom
Pierre Perignon. S-a nascut la sfarsitul lunii decembrie 1638, in familia unui
functionar al judecatorului orasului Saint –Menehould din regiunea Champagne –
Franta. Dragostea pentru vie si vin i-au fost insuflate de catre tatal sau si
unul din unchii paternali care detineau podgorii. Aici participand la
activitatile curente a invatat sa aiba grija de vie si cum sa faca vinul.
La varsta de 13
ani si jumatate intra la Colegiul iezuit din Chalons-sur-Marne,pe care il
paraseste la varsta de 19 ani pentru a deveni calugar.
Alege abatia
mama a Congregatiei benedictiene Saint-Vanne si Saint- Hydulphe de la Verdun. Urmeaza
10 ani de formare religioasa si intelectuala,fiind hirotonosit in 1667.
In 1668 se
transfera la manastirea din Hautvillers aproape de orasul Epernay, unde ramane
pana la moarte.
Calugarii de aici cultivau terenul din
apropierea manastirii cu vita de vie. Deoarece vinul realizat din diferite tipuri
de struguri erau de toate calitatile: bun, rau si mediu, Dom Perignon se
gandeste sa combine vinurile. Astfel descopera ca solul afecteaza aroma
strugurilor si ca vinul alb poate fi facut si din struguri rosii. De asemenea
observa ca dopul din pluta este mai bun decat cel din in inmuiat in ulei care
se folosea pana atunci la inchiderea sticlei.
Vinificatorii
vremii considerau bulele din vin o problema,o greseala deoarece nu si le doreau
in vin. Dom Perignon le-a privit ca pe un fenomen natural si i-au placut atat
de mult incat si-a dorit sa realizeze cel mai bun vin din lume. El a decis sa
imbutelieze acest vin cu bule.
Timp de 47 de ani s-a dedicat inventiei si
perfectionarii tehnicii realizarii unui vin fara egal, unic.
La manastire se
gaseste cartea ”Tratatul culturii vinului de Champagne” scrisa de fratele Peter,
ucenicul si succesorul lui Dom Perignon, in care sunt descrise abilitatile si
modul in care calugarul orb realiza vinul.
Un fragment din
registrul vanzarilor manastirii , dovedeste faptul ca vinul facut de calugari
ajungea la curtea regelui Louis XIV, regele soare.
Intr-o scrisoare
catre primarul orasului Epernay Monsieur Maupin , Dom Perignon scria despre
vinul sau ca este cel mai bun din lume.
O contributie la
renumele lui Dom Perignon au adus-o si scribii vremii, dovada sta un manuscris
datand din 1718 cu autor necunoscut care spunea:”Dom Perignon, (…)nici un om nu
a fost mai bun la a face vin, el este cel care a adus renumele vinului produs
de manastire”.
Inca de la
inceputurile ei sampania a fost o bautura pentru privilegiati (regi, printi
etc), astazi din dorinta de epatare a unor producatori o sticla de sampanie are
costuri exorbitante.
In prezent cea mai scumpa sticla de sampanie ”Taste of
Diamonds” costa 1,4 milioane de €, detaliile sticlei sunt lucrate manual ,
eticheta este din aur alb de 18 carate,cantareste 48 de grame iar in centru are
un diamant Swarovski de 19 carate. Fiecare sticla este personalizata, cea de-a
doua eticheta va purta numele clientului si este realizata din 36 grame de aur
alb.
“Come quickly, I
am drinking the stars.” moto-ul lui Dom Perignon fiind parca predestinat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu