Cati dintre noi
stim ca Vinul Voievodal este vinul reprezentativ al podgoriei Cotnari. A fost
realizat pentru a aduce un omagiu marelui Voievod Stefan Cel Mare, mare iubitor
al licorii bahice.
Vinul este un
cupaj realizat din soiurile:Grasa de Cotnari 35 %, Feteasca Alba 25%,Francusa
20%,Tamaioasa 10%. Fiecare soi din sortiment este vinificat separat si apoi
sunt cupajate inaintea operatiilor de conditionare si stabilizare pentru
imbuteliere.
Vinul este
maturat cel putin doi ani in baric de stejar, apoi inca doi ani la sticla si
abia apoi este pus in consum.
Din punct de
vedere organoleptic este de culoare galben-pai pana la galben-auriu, usor
parfum de para busuioaca,dulceata si aciditatea sunt bine armonizate.
In acest
cupaj fiecare sortiment isi impune anumite caracteristici astfel: Grasa vine cu
dulceata, Feteasca da finete vinului,Francusa imprima aciditate iar Tamaioasa
contribuie la formarea buchetului si aromei. A scoate unul dintre sortimente
din cupaj este ca si cum ai scoate mortarul dintre caramizile unui zid.
Este un vin cu
minim 11%vol. alcoolice si minim 50 g/l zaharuri, un vin emblema pentru
podgoria Cotnari pe a carui eticheta este chipul marelui domnitor.
Un vin dulce
care insoteste deserturile, in special cele cu creme, prajituri.
Vinul Voievodal
ne aminteste ca vinul a insotit romanul in zbuciumata lui istorie, a fost
alaturi atat in lupte cat si pe timp de pace, este de altfel parte din tezaurul
nostru.
”Cotnarul cand il faci cu Grasa,
Feteasca si Țărțâră sa-i pui.
Spre a-l ridica in rangul lui
Si cinci la suta Tamaioasa.”- Pastorel Teodoreanu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu