luni, 22 decembrie 2014

Vinul și masa de Crăciun


În aceste zile toată lumea este preocupată de pregătirea preparatelor tradiționale pentru masa de Crăciun. Așa cum ii place românului de la masă nu trebuie să lipsească vinul, produsul care ne însoțește în călătoria noastră prin viață.
Masa de Crăciun este un prilej de bucurie , de aceea pentru a avea o masă reușită trebuie să existe o armonie între felurile de mâncare și vinurile servite.
În alegerea corectă a vinului trebuie să ținem cont de câteva reguli simple :
1.      Culoarea – preparatele din carne albă se asociază cu vinul alb, preparatele din carne roșie cu vinurile roșii
2.      Densitatea – preparatele fine se asociază cu vinuri fine, preparatele consistente cu vinuri puternice
3.      Aromele – trebuie să existe un acord între aromele mâncării și cele ale vinului.
La români masa tradițională de Crăciun este compusă din preparate pe baza de carne de porc ( lebăr, tobă, sarmale, friptura de porc ). Este o masă cu produse grase, sățioase de aceea sunt recomandate vinurile roșii, corpolente,cu arome intense de condiment.
O regulă importantă este să Nu începem masa cu băuturi alcoolice(țuica, vodka,etc) așa cum se obișnuiește, pentru că acestea inhibă sucurile digestive. Cafeaua nu se servește între felurile de mâncare.
Antreurile formate din șorici, lebăr,tobă, piftie se asociază cu vin alb, proaspăt și acid precum Sauvignon Blanc, Chardonnay.
Salata boeuf, salata de vinete, de curcan și de pui merg asociate foarte bine cu Feteasca Regală .
Preparatele precum caltaboși și sângerete merg servite cu un pahar de Negru de Drăgășani , Băbească Neagră sau Novac, vinuri realizate din soiuri autohtone.
Felul principal care de obicei este format din: sarmale, friptură de porc, cârnați tradiționali, trebuie asociat cu un vin roșu. În cazul în care preparatele nu sunt foarte iuți se asociază cu Merlot, Cabernet Sauvignon și Feteasca Neagră. Preparatele mai condimentate merg asociate cu Pinot Noir.
Românului îi place să încheie masa cu desert,la plăcintă și cozonac vom bea o Tămâioasă Românească, Grasă de Cotnari, Busuioacă de Bohotin, vinuri dulci și demidulci.
În cazul în care ne vom delecta cu tort, acesta se va asocia cu un vin spumant (brut/extrabrut)sau un vin petiant.
La sfârșitul mesei ne putem delecta cu o cafea sau o băutură alcoolică pentru că vor ajuta la digestie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu