sâmbătă, 25 octombrie 2014

Soiurile autohtone pierdute??

Cati dintre noi stiu cate soiuri de struguri autohtoni avem in tara, producatorii s-au orientat catre soiurile din afara tarii si au cam lasat deoparte”tezaurul” romanesc viticol. Acum doar prin podgoriile producatorilor ”de casa” care au mostenit via de la stramosi, mai gasesti soiuri precum: Gordin gurguiat, Berbecel, Samoveanca si multe altele.
Ca multe alte lucruri ne-am uitat originile si incercam sa fim in randul celor din afara, dar nu ne gandim nici o clipa ca ne pierdem identitatea.
Incepand de ieri si pana maine are loc la Bucuresti Salonul de Vinuri cu sloganul ”Iubesc Vinul Romanesc”, un lucru bun pentru promovarea producatorilor romani, dar iar ma intorc la intrebarea mea: cate dintre vinurile prezente la salon sunt realizate din soiuri vechi romanesti?. Le numeri pe degete. 
Ca intotdeauna romanului ii place sa se scarpine cu mana stanga la urechea dreapta. Producatorii prefera sa se ”chinuie” cu aclimatizarea butucilor de vie adusi din Franta,Italia,Spania etc. decat sa planteze vechile soiuri romanesti care incet, incet se pierd. Singurele care lupta pentru supravietuirea lor sunt Centrele de Cercetare atasate Universitatilor de Agronomie si Horticultura.
Uniunea Europeana a dat si da bani pentru replantarea vitei de vie, pentru cresterea arealului dar nu ii intereseaza ce soi de vita plantezi, lucru gresit din punctul meu de vedere.
Avem o tara frumoasa numai ca noi ca natie ne pierdem identitatea, ne-am ”chinezarit”, vrem ca toate sa vina repede si bine, cu minim de efort.
Si cum tot ce este bun si frumos in tara asta, ”vecinii” incearca sa ni-l fure, si au si reusit in unele cazuri, asa s-a intamplat si in cazul Grasei de Cotnari. In literatura straina au aparut informatii cum ca Stefan Cel Mare a adus la Cotnari soiul Furmint din Ungaria iar Grasa de astazi este o varianta rezultata din soiul Furmint. 
O informatie total eronata,marea majoritate a specialistilor spun ca Grasa s-a nascut in inima Daciei, pe teritoriul actual al podgoriei Alba Iulia. Se presupune ca are origini comune cu soiul Furmint, cele doua soiuri facand parte din acelasi grup. 
Ipoteza originii comune este confirmata nu numai de asemanarile morfologice dar si de faptul ca in prezent se mai gasesc razlete raspandite in podgoria Alba Iulia. Din Alba,soiul Grasa a ajuns la Cotnari unde a gasit terroir-ul potrivit, soiul Furmint a ajuns in Ungaria in podgoria Tokay.  O alta varianta la fel de sustinuta este faptul ca soiul era cultivat pe teritoriul actual al podgoriei Cotnari la 1400 eliminand ipoteza ca soiul a fost adus de Stefan Cel Mare.
Pe dealul Catalina din zona Cotnari, acum 2500 de ani exista o cetate puternica iar descoperirile din interiorul cetatii au adus argumente convingatoare despre cultura vitei de vie de pe vremea lui Burebista. In timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza vinurile de la Cotnari au participat pentru prima data la un concurs international la Paris, Grasa de Cotnari castigand distinctia suprema.
Concluzia avem soiuri autohtone bune care se bat cu vinurile straine la concursurile internationale, ar trebui sa ne mandrim cu ele si sa incurajam plantarea soiurilor pur romanesti.
Am sa va d-au si o lista cu cateva soiuri autohtone sa vedem pe cate dintre ele le stiti: Alb românesc,Ardeleanca,Armaş,Băbească neagră,Băşicată,Bătută neagră, Berbecel, Braghină, Cabasmă albă,Cabasmă neagră,Cârcioasă,Cioinic,Crâmpoşie,Creaţă,Cruciuliţa,Fetească albă,Fetească neagră,Fetească regală,Frâncuşă,Galbenă de Odobeşti,Galbenă uriaşă, Gordan,Gordin,Gordin gurguiat,Grasă de Cotnari,Iordană,Majarcă albă,Mustoasă de Măderat,Negru de Căuşani,Negru mare,Negru moale,Negru românesc,Negru vârtos,Om rău,Ovis,Pârciu,Plăvaie,Rară albă,Samoveanca,Tămâioasă românească,Tâmâioasă (busuioacă) de Bohotin,Vulpea,Zemoasă,Zghihară

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu