miercuri, 8 octombrie 2014

Sampania-licoarea magica

Cu totii ne-am delectat la diferite ocazii cu licoarea magica si ne-a gadilat papilele gustative cu bulele ei, dar cati dintre noi ne-am gandit vreodata cine a fost in spatele producerii si perfectionarii acestei licori.
Asa ca, astazi vreau sa va povestesc despre viata omului din spatele unui nume de succes, Dom Pierre Perignon. S-a nascut la sfarsitul lunii decembrie 1638, in familia unui functionar al judecatorului orasului Saint –Menehould din regiunea Champagne – Franta. Dragostea pentru vie si vin i-au fost insuflate de catre tatal sau si unul din unchii paternali care detineau podgorii. Aici participand la activitatile curente a invatat sa aiba grija de vie si cum sa faca vinul.
La varsta de 13 ani si jumatate intra la Colegiul iezuit din Chalons-sur-Marne,pe care il paraseste la varsta de 19 ani pentru a deveni calugar.
Alege abatia mama a Congregatiei benedictiene Saint-Vanne si Saint- Hydulphe de la Verdun. Urmeaza 10 ani de formare religioasa si intelectuala,fiind hirotonosit in 1667.
In 1668 se transfera la manastirea din Hautvillers aproape de orasul Epernay, unde ramane pana la   moarte. 
Calugarii de aici cultivau terenul din apropierea manastirii cu vita de vie. Deoarece vinul realizat din diferite tipuri de struguri erau de toate calitatile: bun, rau si mediu, Dom Perignon se gandeste sa combine vinurile. Astfel descopera ca solul afecteaza aroma strugurilor si ca vinul alb poate fi facut si din struguri rosii. De asemenea observa ca dopul din pluta este mai bun decat cel din in inmuiat in ulei care se folosea pana atunci la inchiderea sticlei.
Vinificatorii vremii considerau bulele din vin o problema,o greseala deoarece nu si le doreau in vin. Dom Perignon le-a privit ca pe un fenomen natural si i-au placut atat de mult incat si-a dorit sa realizeze cel mai bun vin din lume. El a decis sa imbutelieze acest vin cu bule. 
Timp de 47 de ani s-a dedicat inventiei si perfectionarii tehnicii realizarii unui vin fara egal, unic.
La manastire se gaseste cartea ”Tratatul culturii vinului de Champagne” scrisa de fratele Peter, ucenicul si succesorul lui Dom Perignon, in care sunt descrise abilitatile si modul in care calugarul orb realiza vinul.
Un fragment din registrul vanzarilor manastirii , dovedeste faptul ca vinul facut de calugari ajungea la curtea regelui Louis XIV, regele soare.
Intr-o scrisoare catre primarul orasului Epernay Monsieur Maupin , Dom Perignon scria despre vinul sau ca este cel mai bun din lume.

O contributie la renumele lui Dom Perignon au adus-o si scribii vremii, dovada sta un manuscris datand din 1718 cu autor necunoscut care spunea:”Dom Perignon, (…)nici un om nu a fost mai bun la a face vin, el este cel care a adus renumele vinului produs de manastire”.

Inca de la inceputurile ei sampania a fost o bautura pentru privilegiati (regi, printi etc), astazi din dorinta de epatare a unor producatori o sticla de sampanie are costuri exorbitante. 

In prezent cea mai scumpa sticla de sampanie ”Taste of Diamonds” costa 1,4 milioane de €, detaliile sticlei sunt lucrate manual , eticheta este din aur alb de 18 carate,cantareste 48 de grame iar in centru are un diamant Swarovski de 19 carate. Fiecare sticla este personalizata, cea de-a doua eticheta va purta numele clientului si este realizata din 36 grame de aur alb.


“Come quickly, I am drinking the stars.” moto-ul lui Dom Perignon fiind parca predestinat.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu