duminică, 28 septembrie 2014

Vinul Voievodal

Cati dintre noi stim ca Vinul Voievodal este vinul reprezentativ al podgoriei Cotnari. A fost realizat pentru a aduce un omagiu marelui Voievod Stefan Cel Mare, mare iubitor al licorii bahice.

Vinul este un cupaj realizat din soiurile:Grasa de Cotnari 35 %, Feteasca Alba 25%,Francusa 20%,Tamaioasa 10%. Fiecare soi din sortiment este vinificat separat si apoi sunt cupajate inaintea operatiilor de conditionare si stabilizare pentru imbuteliere.
Vinul este maturat cel putin doi ani in baric de stejar, apoi inca doi ani la sticla si abia apoi este pus in consum.

Din punct de vedere organoleptic este de culoare galben-pai pana la galben-auriu, usor parfum de para busuioaca,dulceata si aciditatea sunt bine armonizate. 
In acest cupaj fiecare sortiment isi impune anumite caracteristici astfel: Grasa vine cu dulceata, Feteasca da finete vinului,Francusa imprima aciditate iar Tamaioasa contribuie la formarea buchetului si aromei. A scoate unul dintre sortimente din cupaj este ca si cum ai scoate mortarul dintre caramizile unui zid.
Este un vin cu minim 11%vol. alcoolice si minim 50 g/l zaharuri, un vin emblema pentru podgoria Cotnari pe a carui eticheta este chipul marelui domnitor.
Un vin dulce care insoteste deserturile, in special cele cu creme, prajituri.
Vinul Voievodal ne aminteste ca vinul a insotit romanul in zbuciumata lui istorie, a fost alaturi atat in lupte cat si pe timp de pace, este de altfel parte din tezaurul nostru.
                                              ”Cotnarul cand il faci cu Grasa,
                                               Feteasca si Țărțâră sa-i pui.
                                               Spre a-l ridica in rangul lui
                                               Si cinci la suta Tamaioasa.”- Pastorel Teodoreanu



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu