vineri, 5 septembrie 2014

Vinul EST! EST!! EST!!!


EST! EST!! EST!!! un nume mai putin obisnuit pentru un vin, nu-i asa?

Numele se pare ca dateaza din anul 1111, din timpul lui Henry al-V-lea si este legat de episcopul german Jean de Fugger.

Legenda spune ca episcopul, cunoscator al vinurilor,fiind nevoit s-a plece in voiaj la Roma (pentru a participa la incoronarea regelui Henry) si-a trimis inainte un om de incredere(pe numele sau Martin)s-a deguste vinurile din hanurile si carciumile de pe drum. Daca hanul avea vin bun scria pe usa cuvantul latin EST, daca vinul nu era de calitate scria NON EST. Ajuns in Montefiascone, Martin a fost atat de incantat si fermecat de vin incat a scris : EST! EST!! EST!!!

Se spune ca vinul l-a fascinat pe episcop incat acesta nu am mai plecat spre Roma, a ramas in Montefiascone unde de altfel a si murit. In biserica Saint – Flavien din localitate exista un mormant pe care sunt inscriptionate cuvintele: ”EST, EST, EST din pricina acestui EST a murit stapanul meu.” Se presupune ca acolo ar fi ingropat episcopul Jean de Fugger.

Vinul este realizat in Montefiascone, la nord de Roma, in apropierea lacului Bolsena. Vinul este fabricat prin cupajarea soiurilor Trebbiano si Malvasia. Este un vin aromat,de culoare galben-aurie, fructuos(aroma de mere),cu aciditate ridicata. Se poate vinifica in toate variantele de la dulce la sec, dar este preferata varianta demidulce.

Vinul EST! EST!! EST!!! a primit denumire de origine controlata in anul 1966, conditiile principale au fost sa aiba minin 11%vol.alcoolice iar cupajul sa fie realizat in urmatoarele proportii:
-       - soiul Trebbiano sa aiba un procent de 50-65%,

-      -  soiul Malvasia Blanc sa aiba un procent de 10-20%,

-      -  soiul Trebbiano Giallo (cunoscut si sub numele de Roscetto) sa fie in procent de 25-40%.

Cel mai mare producator din regiune este Falesco, de altfel vinul EST! EST!! EST!!! este si primul vin realizat de ei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu