joi, 28 august 2014

Femei in lumea vinului

Rasfoind istoria vinului in Franta vedem ca rolul femeii in lumea vinului incepe in secolul XII, cu Eleanor de Aquitaine, fiica lui William X, duce de Aquitaine, care prin casatoria  in 1152 cu Henry II, duce de Normandia, unifica Franta cu Anglia. Casatoria a dat nastere unei relatii unice intre Anglia si Sudul Frantei (locul de origine al Eleonorei). Schimburile dintre cele doua tari au evoluat rapid, incluzand exportul de vin de Bordeaux.

Fii Eleonorei, Richard Inima de Leu si John Lackland, au devenit ambasadorii devotati ai vinului de Bordeaux, promovand dragostea lor pentru vin in toata lumea.


Continuand cu secolul XVIII, o descoperim pe Francoise Josephine de Lur-Saluces , administrand domeniul Château d’Yquem dupa moartea sotului. A adus imbunatatiri proprietatii funciare, a carei denumire s-a transformat intr-o veritabila marca de reputatie internationala.


La inceputul secolului XX, pe cand barbatii erau plecati la razboi, femeile ramase acasa ingrijeau de podgorii si castele. In regiunea Bordeaux, femeile se ocupau de continuarea productiilor de vin in locul sotilor si a fiilor.


Astazi, femeia este podgorean, vinificator, somelier si oenolog, de asemenea comerciant de vin, distribuitor, degustator si cunoscator. Indiferent de locul unde se gasesc, in vie, in crama sau in magazin, femeile sunt jucatori egali barbatilor in industria vinului. 

Femeile sunt inca minoritare in aceasta afacere, dar in regiunea Bordeaux si-au format un grup numit “Aliénors”. Grupul este format din douasprezece femei proprietare de podgorii din zona. Impreuna, aceste impatimite ale vinului produc si promoveaza vinurile rosii, albe si roze de Bordeaux, prin campanii eficiente de marketing.


Femeia a fost prezenta intotdeauna in lumea vinului, aratandu-si maiestria si eleganta prin vinurile pe care le produce si promoveaza, pe tot globul.

Viitorul femeii, in lumea mirifica a vinului, se arata stralucitor si promitator.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu