duminică, 24 august 2014

Feteasca Alba


Feteasca Alba este un soi de vin vechi romanesc, prezent in cultura noastra si bine adaptat conditiilor de clima din podgoriile tarii noastre (predominant in Moldova si Transilvania). Soiul de struguri este cultivat pe o suprafata de peste 25.000 de hectare. 


Denumirea populara este de Pasareasca alba sau Poama fetei. Strugurii sunt cilindro-conici, de marime mica, cu boabe sferice si mici. Au pielita subtire, de culoare galben-verzuie, pulpa zemoasa, cu gust placut caracteristic. 
Vinurile obtinute sunt racoroase, cu o tarie alcoolica ce variaza intre 11,5 – 12,0 grade, aciditate medie. Sunt vinuri seci sau demiseci. 


Feteasca Alba, vinificata in dulce sau demidulce, se gaseste la Cotnari, in anii favorabili. Continutul de zahar este de 80-220g/l si chiar de 240-250 g/l la supramaturare. Are o putere de acumulare a zaharurilor foarte mare, situandu-se printre primele soiuri din lume din acest punct de vedere.


Vinul de Feteasca Alba este un vin fin, rotund, catifelat, corpolent. Insoteste cu succes mesele lejere de vara, cu peste si fructe de mare, legume, carne alba si ciuperci. 
Maturat in butoi de stejar si invechit in sticla, capata o aroma-buchet asemanatoare fructelor uscate. Feteasca Alba are arome de flori de lamai, flori albe de camp, flori de tei, flori de soc si note fructate (mere, pere, mango, papaya). Gustul este persistent, elegant, catifelat, echilibrat, de peirsici albe, miere, citrice.


Daca pana acum, cand spuneam Feteasca Alba de Cotnari, ne gandeam la un vin dulce sau demidulce, in prezent Casa de Vinuri Cotnari (”copilul” firmei Cotnari) comercializeaza si vinul de Feteasca Alba vinificat in sec. Acesta se gaseste in doua game: Domenii si Colocviu.

Feteasca Alba din gama Domenii, este un vin DOC-CMD, cu 12,5% vol. alc., cu un continut de zahar de 2 g/l, un vin sec cu nas intens, floral, fructat (regasim arome de mere, pere, mango si papaya). Este un vin cu un postgust mediu si aciditate medie. Un vin care acompaniaza bine mancarea usoara de vara, pe baza de pui, peste sau fructe de mare.


Feteasca Alba din gama Colocviu este tot un vin DOC-CMD, cu 13,5% vol. alc, cu un continut de 1,96 g/l zahar, un vin sec, cu nas tonic, fresh. La acest vin gasim arome de pepene galben copt, coacaze rosii, iarba proaspat cosita. Este un vin cu aciditate ridicata. Se asociaza bine cu preparate din peste, pui, branzeturi fine, paste cu sos alb.


Feteasca Alba are legaturi milenare cu Feteasca Neagra cultivata de catre daci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu