sâmbătă, 9 august 2014

Riesling italian

Originea acestui soi de strugure este incerta, se pare ca este o clona a Rieslingului de Rhin (de origine germana de pe Valea Rhinului), deoarece ii este inferior calitativ. Rieslingul Italian provine din Italia de unde si numele de Riesling Italico sau Italian.


La noi in tara a patruns inaintea invaziei filoxerei. Este raspandit in aproape toate podgoriile din Romania si da productii relativ mari, de 10-12 t/hectar.


Strugurii sunt mici spre mijlocii, cilindrici, cu boabe dese pe ciorchine, pulpa este suculenta cu gust fin aromat, de culoare verde galbui. Aculumeaza zahar de la 170g/l pana la 220-240 g/l zahar.


Gama de vinuri data este larga: seci, demiseci si demidulci. Este folosit si ca materie prima in fabricarea spumantelor si distilatele invechite de vin.


Vinul de Rieslig Italian in functie de podgoria din care provine, are o paleta larga de arome pornind de la fan si praf, la flori albe, fructe zemoase, de la mineral la hidrocarburi. Predomina aroma de mere (albe si rosii), grapefruit, trandafiri, iarba verde.


Rieslingul Italian din podgoria Murfatlar are o culoare galbena-limonie, cu reflexe verzui, aroma de grapefruit sau piersici date in copt.


Eticheta Riesling Italian de Murfatlar

Odata cu invechirea si maturarea, vinul capata o aroma discreta si un buchet rafinat. Este un vin ce trebuie baut tanar, dar si dupa 3 ani este un vin placut. Intre 6 si 10 ani Rieslingul Italian isi pierde prospetimea iar savoarea ii este diminuata.


Sable Noble Alb de la podgoria Murfatlar este un cupaj realizat din: Sauvignon Blanc (30%), Chardonnay (30%), Pinot Gris (30%) si Riesling Italian (10%).

Este un vin sec, cu 14% vol. alc. si 2,6 g/l zahar, vin cu demunire de origine controlata (DOC) cules la maturitate deplina (CMD).

Eticheta Riesling Italian Murfatlar 2


Culoarea vinului este expresiva, cu nuante verzi-aurii. Aromele de fructe exotice, pepene galben si piersica alba se combina intr-o simfonie de parfum cu notele intense, florale si de fan proaspat cosit. Gustativ, vinul este complex, proaspat, bine echilibrat si ofera o mineralitate si eleganta provenita din solurile calcaroase ale podgoriei Murfatlar.


Acest cupaj se face cu cei mai buni struguri Sauvignon Blanc, Ferma 15 “Plantatie tanara” parcelele: 71/6, 71/6/1, expozitie estica, plantate in 2003, Chardonnay, Ferma 8 parcelele: 1190, 1191/1, expozitie estica, plantate in 1997, Pinot Gris, Ferma 6 parcelele: 652, 657, 662, expozitie estica, plantate in 1996 si Riesling, Ferma 10 “La gheata” parcelele 1286/52, 1286/50, expozitie estica, plantate in 1992.

Eticheta Vin Riesling Italian Murfatlar 3


Anul 2012 a oferit la Murfatlar conditii ideale din punct de vedere climatic.Temperatura medie in luna iulie, luna esentiala pentru vin, a fost de 26.1C, orele de insolatie efectiva au fost in total 2.120, iar precipitatiile in lunile de vegetatie de 507 mm. Ceea ce se traduce printr-o recolta excelenta si un vin pe masura.


Eticheta Vin Riesling Italian Murfatlar 4

Strugurii, selectionati din cele mai bune plantatii viticole au fost recoltati manual si vinificati separat intr-o combinatie de vase din inox si butoaie de stejar. Dupa o perioada de 90 de zile pe drojdia fina, cele patru componente au fost asamblate.


Temperatura de servire  este de 10°– 12° Celsius. 

Eticheta Vin Riesling Italian Murfatlar 5


Acest vin se poate asocia cu succes cu peste oceanic si fructe de mare, preparate din carne de pasare, carne de porc, mancaruri orientale (Thai) aromate si usor picante, branza proaspata de capra, salate si fructe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu