miercuri, 17 septembrie 2014

Lacrima Christi (Lacrima lui Hristos)

Un vin celebru, al carui nume este legat de o frumoasa legenda italiana.
Se spune ca atunci cand Dumnezeu l-a alungat pe Diavol din Paradis, acesta a furat un bulgare de sol ceresc pe care l-a aruncat in Marea Tireniana in golful Napoli, din care a aparut insula Capri (Pamantul Pacatului). Cand Dumnezeu a venit pe Pamant si a gasit insula populata cu demoni a inceput sa planga iar din lacrimile sale cazute pe Pamant a crescut vita de vie, din ai carei struguri se realizeaza vinul Lacrima.
Lacrima Christi se produce in trei variante: alb, rosu si rose. Vinul rosu/rose este de o calitate mai scazuta fata de cel alb.

Lacrima Christi are o culoare galben aurie, un vin dulce , parfumat cu note de fructe coapte, usor acidulat, bine structurat, aroma foarte persistenta. Se regasesc in el caracteristicile solului vulcanic, de Vezuviu. Este realizat din strugurii Coada de Vulpe in procent de min.80%, Falanghina si/sau Greco max.20%. Un vin cu un continut alcoolic de min.12%
Se asociaza cu scoici, crustacee in sos, supa de peste, risotto cu biban de mare, midii cu piper si crema de branza.
Lacrima Christi in varianta rosie este realizat din struguri de Piedirosso in procent de min 80% si Aglianico max. 20%. Este un vin de culoare rosu rubiniu, luminos, cu parfum placut de fructe rosii, condimente.Un vin corpolent, armonios.
Merge asociat cu paste sau cu mamaliga servita cu sosuri din carne, carne rosie prajita si branzeturi tari.
Lacrima Christi roze are o culoare mai mult sau mai putin intensa, depinde de procesul de productie. Este un vin rafinat cu arome de fructe rosii, proaspat, armonios, pastreaza corpolenta. Se realizeaza din Piedirosso min. 80%, Aglianico max.20%. Concentratia alcoolica sa fie de min.12%
Se asociaza cu carne alba,placinta de legume, risotto, cu peste si caracatita pregatite cu sos de rosii mici de Vezuviu.
Pentru ca vinul sa poarte denumirea de Lacrima Christi trebuie sa aiba minim 12% vol. alcoolice, tot ce este sub aceasta valoare(vinul alb  11%  vol.alc. iar cel rosu/roze 10,5%) va purta numele de vin de Vezuvio.
In stanga este sticla de vin Lacrima Christi din anul 1805, in dreapta sticla dateaza din 1780.
O varianta cu denumire asemanatoare, Vino de Lagrima se produce si in Spania.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu